Svenska Kemisamfundet, Wallingatan 24 3 tr, 111 24 Stockholm
08 - 502 541 81
ulrika.orn@kemisamfundet.se
Stipendiat?

Är du utsedd till Berzeliusstipendiat av din skola? Det betyder att du är utvald för att få delta i Berzeliusdagarna – en tvådagarskonferens i Stockholm med fokus på kemi som arrangeras av Svenska Kemistsamfundet. Du träffar där 350 andra gymnasister som fått samma möjlighet – tillsammans får ni lyssna på oerhört intressanta föredrag av svenska och internationella forskare och yrkesverksamma kemister.  Konferensen pågår från fredag den 29 januari till lördag den 30 januari 2016 på Stockholms universitet. På kvällen den 29 januari får du en trevlig middag på en fin restaurang i Stockholm (klädsel: kavaj). I Stockholm bor du på hotell i delat dubbelrum. Kemistsamfundet bokar resan från och till din hemort.

Svenska Kemistsamfundet har arrangerat Berzeliusdagarna sedan 1956 – i år är det alltså den 61:a upplagan. På plats finns också många universitet och högskolor finnas, så du har möjlighet att diskutera studier i framtiden med deras representanter.

Deltagandet i Berzeliusdagarna, ditt stipendium, är betalt av någon. Vem ”någon” är finns angivet i det stipendiebrev du fått av din lärare. Någon kan vara din skola, ett företag, en stiftelse eller förening. Det är viktigt att du efter konferensen framför ett varmt tack till donatorn. Det är de som gör det möjligt för oss att ordna Berzeliusdagarna, och de vill gärna höra att stipendiaterna uppskattar arrangemanget. Om du tappat bort stipendiebrevet så kan Kemistsamfundet hjälpa dig få tag i kontaktinformationen.

Berzeliusdagarna avslutas traditionellt med en paneldebatt där föreläsarna och andra experter svarar på frågor som stipendiaterna sänt in. För att paneldebatten ska bli intressant och debattörerna ska få något att bita i, är det viktigt att Kemistsamfundet får in frågor från stipendiaterna. Frågorna kan gälla allt från val av utbildning till hur man blir nobelpristagare i kemi, varför man blir kär eller kanske funderingar över hur en kemist löser energi- och miljöutmaningarna som vi står inför. Ju klurigare frågor desto bättre. Ta gärna hjälp av dina lärare och klasskamrater. Skicka in din fråga till david@chemsoc.se senast den 10 januari 2016.

Kemistsamfundet svarar gärna på andra frågor du kan tänkas ha – maila David på david@chemsoc.se eller ring på 08 – 502 541 80.

Varmt välkommen till Berzeliusdagarna – vi ses i Stockholm i januari!

Steg 1. Registrering till Berzeliusdagarna.

Först och främst – Grattis till att din kemilärare utsett dig till Berzeliusstipendiat. Det är en ära och något du verkligen kan vara stolt över. Du ska snart få fylla i ditt namn och kontaktuppgifter och annat intressant när du gör din anmälan till Berzeliusdagarna, men först lite viktig information som du bör läsa för att ditt deltagande ska gå smidigt.

Stipendiaterna bor på Hotel Amaranten

Samtliga deltagare i Berzeliusdagarna får bo på Clarion Hotel Amaranten på Kungsholmen i Stockholm. Stipendiaterna placeras i delat dubbelrum, killar med killar och tjejer med tjejer. Bilder samt information om hotellet finns här.

Bor du i Stockholmsområdet och vill bo hemma, eller har du släktingar i Stockholm du hellre bor hos? Det går jättebra, ange då detta i din anmälan.

Följande måltider ingår för Berzelius-stipendiaterna

Fredag

  • Frukost (på hotell Amaranten för dig som bor där, eller i Aula Magna för övriga).
  • Lunch
  • Eftermiddagsfika
  • Middag (se nedan)

Lördag

  • Frukost (på hotell Amaranten för dig som bor där)
  • Lunch
  • Eftermiddagsfika

Du som ankommer till Stockholm på torsdag kväll är själv ansvariga för måltid då, för egna pengar. Detta löses förslagsvis genom medhavd matlåda, eller genom besök till någon av Stockholms restauranger. Kemistsamfundet kan ge er tips på restauranger vid ankomst till hotellet.

Fredagens festmiddag

På kvällen den 29 januari arrangeras en festlig middag på en restaurang i Stockholm för samtliga stipendiater. Kvällen innehåller underhållning, trevligt umgänge och väldigt god mat. Middagen tar slut cirka 22:00, så det finns gott om tid för er som bor i Stockholm att ta er hem om ni så önskar.

Det är viktigt att du anger eventuella matallergier eller religiösa/ideologiska val vid anmälan, så restaurangen kan förbereda specialkost.

Klädkod för middagen är ”kavaj”. Det är ett sätt att göra middagen lite extra festlig. Vad kavaj innebär, kan DN:s etikettguru Magdalena Ribbing svara på.

(Har du inte möjlighet att ordna kavaj-klädsel? Ta på en snygg skjorta, eller bästa tischan, du är givetvis välkommen ändå!)

Fredag 29 januari startar Berzeliusdagarna klockan 10:00.

Du som sovit på hotell Amaranten under natten äter en lugn och trevlig hotellfrukost och lämnar hotellet cirka 09:00-09:15 för att hinna i god tid.

Du som kommer ankommer Stockholm på fredag morgon (eller bor i Stockholm) tar tunnelbanans röda linje mot Mörby centrum till Universitetet och följer skyltarna. Ta med din packning till Aula Magna och lämna den i bagagerummet där.

Lördag 30 januari, startar programmet 09:00. Du ska då ha ätit frukost, checkat ut och tagit dig till Aula Magna. Så det är till att vara morgonpigg!


Kemistsamfundet skickar ut ett buss-/tunnelbanekort till dig med post i början av januari. Kortet är giltigt 72 timmar och används vid alla buss- och tunnelbaneresor i Stockholmsregionen. Glömmer du ditt kort hemma, eller tappar bort det, får du själv köpa ett nytt i Stockholm, korten säljs på Pressbyrån och 7-eleven-butiker i hela Stockholm (cirkapris: 130 kr). Glömt/borttappat kort ersätts inte.

Berzeliusdagarna slutar cirka 15:00 på lördagen. Därefter är du fri att göra precis vad du vill i väntan på tåg, buss eller flyg hemåt.

I am message box. Click edit button to change this text.

Resa till Stockholm

Bor du utanför Stockholms län ingår resa till och från Stockholm från din hemort. Du som bor i Stockholms län förväntas själv kunna resa till Universitetet – vi skickar SL-kort och karta ändå, för säkerhets skull. Bor du i Stockholms län behöver du inte läsa följande text utan kan hoppa direkt till steg 2.

Resa på torsdag – för långa resor
Du som startar från Småland, Öland, Blekinge, Skåne, Halland, Bohuslän, Dalsland, Västergötland, Härjedalen, Jämtland, Ångermanland, Medelpad samt Värmland (förutom Karlstad) reser till Stockholm på torsdag kväll 28 januari.  Du bokas på ett tåg med ankomst cirka klockan 20:00 till Stockholm C och bor på hotell under natten till fredag. Tågresan bokas av Svenska Kemistsamfundet och biljetten skickas till dig med e-post.

Resa på fredag – för lite kortare resor
Du som startar från Karlstad, Östergötland, Närke, Södermanland, Västmanland, Uppland, Dalarna, Gästrikland och Hälsingland, samt de som flyger in till Arlanda, reser till Stockholm på fredag morgon 29 januari och tar sig direkt till Universitetet och Aula Magna. Tåg bokas med ankomst kring 09:00 på fredag morgon, vilket ger en timme för transport till Universitetet. Tågresan bokas av Svenska Kemistsamfundet och biljetten skickas till dig med e-post.

Tänk på:

  1. Var hellre för specifik än tvärtom när du skriver orten du vill resa från. Speciella önskemål, t.ex olika orter för avresa och hemresa går absolut att lösa om du är tydlig i anmälan.
  2. Om ni är flera stipendiater som reser från samma skola bör ni genomföra anmälan under samma dygn. Då kan ni resa på sittplatser nära varandra hela vägen eftersom tågbokningarna görs löpande.
  3. Vill du åka en annan dag eller särskild tid? Var tydlig i anmälan så är vi gärna flexibla. Du löser givetvis det extra boendet på egen hand om du önskar stanna längre i Stockholm.

Stipendiater från Norr- och Västerbotten samt Lappland

Resor från norra Sverige bokas mer individuellt och i samråd med stipendiaten, då det kan vara väldigt långt till närmsta flygplats. Kemistsamfundet rekommenderar här att du bokar din egen resa och skickar kvitton till oss för ersättning i efterhand, för maximal flexibilitet. Fråga din kemilärare hur ni brukar göra.

Stipendiater från Gotland

Din skola brukar kunna hjälpa till att boka resan, så ersätter vi skolan i efterhand, eftersom det är billigare resor för gotlänningar. Skicka e-post till David och informera om din ankomst och avresa, så vi vet hur mycket du behöver bo på hotell.

Boka egen resa?

Om du själv önskar ombesörja resa till och/eller från Stockholm, vänligen meddela det vid registreringen. Vi ersätter dina utlägg i efterhand mot originalkvitton. Vi måste ha dina kvitton senast 31 mars för att ersätta dina utgifter.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

01012000-0Q0B8225
29012016-DSC00060
01012000-0Q0B8358
Hoppa till verktygsfältet