Svenska Kemisamfundet, Wallingatan 24 3 tr, 111 24 Stockholm
08 - 502 541 81
ulrika.orn@kemisamfundet.se

Grattis till att din kemilärare har valt ut dig till att få delta i de 62:a Berzeliusdagarna, en tvådagarskonferens i Stockholm med fokus på kemi, som arrangeras av Svenska Kemisamfundet. Tillsammans med 350 andra gymnasister, som fått samma möjlighet, får du lyssna på oerhört intressanta föredrag av svenska och internationella forskare och yrkesverksamma kemister.

Fredag den 27 januari startar programmet kl. 10:00. På kvällen får du en trevlig middag på en fin restaurang i Stockholm. I Stockholm bor du på hotell i delat dubbelrum. Kemisamfundet bokar resan från och till din hemort.

Lördag den 28 januari startar programmet kl. 09:00. Då ska du ha hunnit äta frukost, checka ut från hotellet och ta dig till Aula Magna.
Berzeliusdagarna avslutas traditionellt med en paneldebatt där föreläsarna och andra experter svarar på stipendiaternas frågor. För att paneldebatten ska bli intressant och debattörerna ska få något att bita i, är det viktigt att Kemisamfundet får in frågor viagra online från stipendiaterna. Frågorna kan gälla allt från val av utbildning till hur man blir nobelpristagare i kemi, varför man blir kär eller kanske funderingar över hur en kemist löser energi- och miljöutmaningarna som vi står inför. Ju klurigare frågor desto bättre. Ta gärna hjälp av dina lärare och klasskamrater. Skicka in din fråga till ulrika.orn@kemisamfundet.se senast den 10 januari 2017. Programmet avslutas ca 15:00. Därefter är du fri att göra precis vad du vill i väntan på tåg, buss eller flyg hemåt.

Kemisamfundet svarar gärna på de frågor du kan tänkas ha – maila Ulrika på ulrika.orn@kemisamfundet.se eller ring på 08 – 502 541 81.

Varmt välkommen till Berzeliusdagarna – vi ses i Stockholm i januari!

Stipendiat?
Information

Berzeliusdagarna 2017 är över och du är förhoppningsvis fylld med upplevelser och intryck.

 • Har du tagit fel jacka av misstag? Har du glömt något i Aula Magna? Hör av dig snarast till Ulrika Örn.
 • Här hittar du länkar med information om det som Emma Lundberg pratade om i sitt föredrag DNA-spelet
 • Fyll i utvärderingen som du hittar längst ned. Gör det medan du har upplevelserna färskt i minne. Skriv gärna i fritextfälten,
  men var kortfattad.
 • Har du en fantastisk kemilärare? Nominera honom/henne till Kemisamfundets pedagogiska pris till skollärare.
  Nomineringen ska innehålla en kortfattad presentation av kandidaten samt hans/hennes gärningar, ditt namn och e-post. Skickas med e-post senast den 15 mars 2017 till Agneta Sjögren på Kemisamfundet.

Tacka din sponsor

Utan sponsorer, inga Berzeliusdagar. Ett tack till sponsorn är väldigt uppskattat. Kontaktuppgifter till sponsorn hittar du i deltagarlistan i kompendiet som delades ut under Berzeliusdagarna eller kontakta Ulrika Örn om du inte hittar just din sponsor.

Ersättning vid egna utlägg

Har du själv betalat någonting för din resa? T.ex. transfer från flygplatsen eller en egen tågbiljett. Vi ersätter dina kostnader (så länge de är rimliga och är direkt kopplade med din resa till och från Berzeliusdagarna).

Gör så här:

 1. Ladda ner blankett för Kostnadsersättning.
 2. Räkna samman summan för dina kvitton. Fyll i blanketten efter bästa förmåga.
 3. Eventuell körsträcka till/från flygplats ersätts efter skatteverkets regler. Fyll i körd sträcka i kilometer.
 4. Lägg kvitton och blankett i ett kuvert och skicka det med post till:
  Svenska Kemisamfundet
  Att: Ulrika Örn
  Wallingatan 24 3tr
  111 24 Stockholm
 5. Vänta cirka 2 veckor, sen har du pengarna på kontot.

Deltagandet i Berzeliusdagarna, ditt stipendium, är betalt av någon. Vem ”någon” är finns angivet i det stipendiebrev du fått av din lärare. Någon kan vara din skola, ett företag, en stiftelse eller förening. Det är viktigt att du efter konferensen framför ett varmt tack till donatorn. Det är de som gör det möjligt för oss att ordna Berzeliusdagarna, och de vill gärna höra att stipendiaterna uppskattar arrangemanget. Om du tappat bort stipendiebrevet så kan Kemisamfundet hjälpa dig få tag i kontaktinformationen.

Boende

Samtliga deltagare i Berzeliusdagarna får bo på Clarion Hotel Amaranten på Kungsholmen i Stockholm. Stipendiaterna placeras i delat dubbelrum, killar med killar och tjejer med tjejer. Bilder samt information om hotellet finns här.

Bor du i Stockholmsområdet och vill bo hemma, eller har du släktingar i Stockholm du hellre bor hos? Det går jättebra, ange då detta i din anmälan.

Måltider

Torsdag

Inga måltider ingår. Du som ankommer till Stockholm på torsdag kväll är själv ansvarig för måltid då, för egna pengar. Detta löses förslagsvis genom medhavd matlåda eller genom besök på någon av Stockholms restauranger. Kemisamfundet kan ge dig tips på restauranger när du kommer till hotellet.

Fredag

 • Frukost (på hotell Amaranten för dig som bor där, eller i Aula Magna för övriga).
 • Lunch
 • Eftermiddagsfika
 • Middag (se nedan)

Lördag

 • Frukost (på hotell Amaranten för dig som bor där)
 • Lunch
 • Eftermiddagsfika

Fredagens festmiddag

På kvällen den 27 januari arrangeras en festlig middag på en restaurang i Stockholm för samtliga stipendiater. Kvällen innehåller underhållning, trevligt umgänge och väldigt god mat. Middagen tar slut cirka 22:00, så det finns gott om tid för dig som bor i Stockholm att ta dig hem om du så önskar.

Det är viktigt att du anger eventuella matallergier eller religiösa/ideologiska val vid anmälan, så restaurangen kan förbereda specialkost.

Buss-/tunnelbanekort

Kemisamfundet skickar ut ett buss-/tunnelbanekort till dig med post i början av januari. Kortet är giltigt 72 timmar och används vid alla buss- och tunnelbaneresor i Stockholmsregionen. Glömmer du ditt kort hemma, eller tappar bort det, får du själv köpa ett nytt i Stockholm, korten säljs på Pressbyrån och 7-eleven-butiker i hela Stockholm (cirkapris: 130 kr). Glömt/borttappat kort ersätts inte.

Du som bor i Stockholms län förväntas själv kunna resa till Universitetet – vi skickar SL-kort och karta ändå, för säkerhets skull.

Bor du INOM Stockholms län förväntas själv kunna resa till Universitetet – vi skickar ändå SL-kort och karta för säkerhets skull. Du som bor i Stockholms län behöver inte läsa följande text utan kan hoppa direkt till anmälningsformuläret i fliken ”Anmäl dig här”. Läs instruktionerna till varje fråga noga.

Bor du UTANFÖR Stockholms län ingår resa till och från Stockholm från din hemort. För att du ska hinna fram i tid till Aula Magna på fredag morgon delar vi in resandet i långa respektive korta resor. Nedan kan du läsa vad som gäller för resa från din del av landet. Det finns även några områden där speciella ”regler” gäller för resebokning. Dessa har egna flikar som du säkert hittar nedan utan problem.

Resa på torsdag – för långa resor

Du som startar från Småland, Öland, Blekinge, Skåne, Halland, Bohuslän, Dalsland, Västergötland, Härjedalen, Jämtland, Ångermanland, Medelpad samt Värmland (förutom Karlstad) reser till Stockholm på torsdag kväll 26 januari.  Du bokas på ett tåg med ankomst cirka klockan 20:00 till Stockholm C och bor på hotell under natten till fredag. Tågresan bokas av Svenska Kemisamfundet och biljetten skickas till dig med e-post.

Resa på fredag – för lite kortare resor

Du som startar från Karlstad, Östergötland, Närke, Södermanland, Västmanland, Uppland, Dalarna, Gästrikland och Hälsingland, samt de som flyger in till Arlanda, reser till Stockholm på fredag morgon 27 januari och tar sig direkt till Universitetet och Aula Magna. Tåg bokas med ankomst kring 09:00 på fredag morgon, vilket ger en timme för transport till Universitetet. Tågresan bokas av Svenska Kemisamfundet och biljetten skickas till dig med e-post.

Tänk på:

 1. Var hellre för specifik än tvärtom när du skriver orten du vill resa från. Speciella önskemål, t.ex olika orter för avresa och hemresa går absolut att lösa om du är tydlig i anmälan.
 2. Om ni är flera stipendiater som reser från samma skola bör ni genomföra anmälan under samma dygn. Då kan ni resa på sittplatser nära varandra hela vägen eftersom tågbokningarna görs löpande.
 3. Vill du åka en annan dag eller särskild tid? Var tydlig i anmälan så är vi gärna flexibla. Du löser givetvis det extra boendet på egen hand om du önskar stanna längre i Stockholm.

Resor från norra Sverige bokas mer individuellt och i samråd med stipendiaten, då det kan vara väldigt långt till närmaste flygplats. Kemisamfundet remommenderar att du bokar din egen resa och skickar kvitton till oss för ersättning i efterhand, för maximal flexibilitet. Fråga din kemilärare hur ni brukar göra.

Din skola brukar kunna hjälpa till att boka resan, så ersätter vi skolan i efterhand, eftersom det är billigare resor för gotlänningar. Skicka e-post till Ulrika och informera om din ankomst och avresa, så vi vet hur mycket du behöver bo på hotell.

Om du själv önskar ombesörja resa till och/eller från Stockholm, vänligen meddela det vid registreringen. Vi ersätter dina utlägg i efterhand mot originalkvitton. Vi måste ha dina kvitton senast 31 mars för att ersätta dina utgifter.

Du kan inte anmäla dig utan att ha fått ett STIPENDIEBREV av din kemilärare.

Nu är det dags att gå vidare till ANMÄLNINGSFORMULÄRET. Läs instruktionerna till varje fråga noga.

01012000-0Q0B8225
29012016-DSC00060
01012000-0Q0B8358
Hoppa till verktygsfältet